Wanneer moet je een reddingsvest aan?

wanneer moet ik een reddingsvest aan

Een reddingsvest is natuurlijk een zeer belangrijk (en verplicht) veiligheidsmiddel om aan boord te hebben. Nu hoeft een vest niet altijd gedragen te worden tijdens het varen. In deze blog leggen wij uit wanneer een deze wel en wanneer deze niet gedragen hoeft te worden.

Rivieren en plassen

Op de kleine rivieren en plassen waar het niet verplicht is om een vaarbewijs te hebben, is er ook geen plicht om het reddingsvest aan te trekken. Let wel op dat wanneer u zonder vaarbewijs vaart, al is het op de kleine rivieren en plassen, dat uw boot niet harder mag gaan dan 20 km/h. Als uw boot wel harder kan dan 20 km/h bent u verplicht om een vaarbewijs te hebben. Ook al is het niet verplicht om een reddingsvest aan te hebben, het is wel verplicht om er eentje voor elke opvarende aan boord te hebben wanneer uw boot harder kan dan 20 km/h. Dit is ongeacht het soort vaarwater.

Grote rivieren en meren

Op grote rivieren en meren is het wederom niet verplicht om een reddingsvest aan te hebben, echter word dit wel aangeraden. De uitzondering op deze regel ontstaat wanneer de bestuurder van het vaartuig gaat staan. Als de bestuurder staat, is de kans groter dat hij of zij over boord slaat, dus is het verplicht om een reddingsvest te dragen. Als de bestuurder zit, is het niet verplicht om een vest te dragen. Wederom moet er wel voor iedere opvarende een noodvest aan boord zijn.

Zee

Ons advies is om op zee een reddingsvest te dragen. Dit is echter niet altijd verplicht. Het dragen van een reddingsvest op zee is wel verplicht wanneer:

  • De golfslag hoger is dan 1 meter
  • Tussen zonsondergang en zonsopgang
  • Tussen 16-10 en 15-5

Daarnaast zijn er verschillende soorten reddingsvesten. Op zee heeft men vaker dikke, zware kleding aan door weersomstandigheden. Wanneer dit het geval is, moet er ook meer drijf capaciteit aanwezig zijn. Kadematic raad dan ook aan om met minimaal een 275N drijfvermogen de zee op te gaan. Gaat u voor meerdere dagen verder dan 2 tot 3 zeemijl uit de kust, dan raden wij een SOLAS vest aan. Een SOLAS reddingsvest heeft twee activeringsmechanismen. De kans is dus aanzienlijk kleiner dat één mechanisme het niet doet. SOLAS staat dan ook voor safety of life at sea.

In het kort

Om samen te vatten:

  • Als uw boot harder kan dan 20 km/h moet er voor iedere opvarende een reddingsvest aan boord zijn
  • Als uw boot niet harder kan dan 20 km/h is een vest voor elke opvarende niet verplicht
  • De bestuurder van een snelle boot (>20km/h) dient bij staan een reddingsvest te dragen
  • Op zee is het dragen van een reddingsvest alleen verplicht onder bepaalde omstandigheden en jaargetijden

Informatie

Mocht u meer informatie willen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via info@kadematic.nl. Wij zijn doordeweeks bereikbaar van 9:00 tot 17:00. Wilt u meer informatie lezen over reddings- en zwemvesten, bekijk dan deze website! Dit is een belgische website, echter legt deze website goed het functioneren van een reddingsvest uit.